13/12 - REN TÖLT

Hej hej! :)
Har läst lite om tölt och hur man kan se skillnad på ren tölt och grisepass eller passtaktig tölt som man också kan kalla det. Har lärt mig nu hur ren tölt verkligen ser ut och hur passtaktig tölt ser ut.
Som jag har uppfattat det är det såhär:
Ren tölt:
Om du tänker dig att du ser hästen från sidan. Då ska du kolla på de benen som är innerst. När hästen töltar ska det se ut som att bakbenet skjuter upp frambenet.
Det är lite svårt att se på den här bilden men tänk er att från bakbenet ska det gå en röd tråd där frambenet är böjt. Alltså att hästen skjuter på frambenet.

Om man kollar på andra bilder där man tydligt kan se vilka ben som är vilka kan man se att de diagonala benen landar i marken samtidigt.
Grisepass/passtaktig tölt:

Det finns olika grad för hur "allvarlig" passtaktig tölt kan vara. Hästar som har mycket kraftiga rörelsemönster kan lätt trampa under sig för mycket men utan att jobba med ryggen. Det gör att hela halsen viker sig nedåt och hästen går upp högt med huvudet.
Här kan man se att hästen "viker" halsen och håller huvudet högt. Det gör att den inte jobbar så mycket med ryggen och det blir grisepass. Det här kan Litbrá lätt hamna i men snart så kommer det vara borta :D
(bilderna är inte fotade av mig!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0